منشی بمرودی
محمداکبر منشی بمرودی فرزند میرزا غلامرضا زرّین قلم از شعرا و منشیان عالمان دربار صفوی و افشاری بوده است که از طرف شیخ حر عاملی اجازه اجتهاد داشت. پدرش سالیان متمادی حاکم هرات بوده و چند سالی هم در اصفهان در دربار شاه عباس صفوی از مشاوران و منشیان او بوده است. بنا به گفته سعیدزاده مؤلف بزرگان قاین محمداکبر در سال 1103 یا 1105 هجری قمری در اصفهان به دنیا آمد.او هر چند در اصفهان دیده به جهان گشود ولی به بمرود(از توابع زیرکوه) روستای اجدای خود علاقه زیادی داشته و از این که اهل بمرود است افتخار کرده است :
اگرچه بود آب بمرود شور شگفتی نباشد که گردد فخور
که آمد از آن منشی در وجود که تا بلبل طبعش آرد سرود
بنا به گفته مرحوم آیتی مؤلف بهارستان منشی چند سالی در مشهد شاگرد علّامه شیخ حرّعاملی بوده.او اشعار زیادی در مدح و رثای خاندان عصمت و طهارت سروده که همه ساله در مناسبات مختلف مذهبی در مساجد منطقه خوانده می شده و می شود. معروفترین اثرش منظومه مقامات حسینی است که قدیمی ترین منظومه حماسی در ادب فارسی درمورد قیام عاشوراست و به پیروی از شاهنامه و کاملاً مطابق با روایات مقاتل معتبر سروده است. این منظومه درحدود 4500بیت دارد که نسخه های خطّی آن در موزه ها و کتابخانه های داخل و خارج از کشور نگهداری می شود. دیوان اشعار او به انضمام مقامات حسینی در سال 1392 چاپ و انتشار گردید. او در سال1180 هجری قمری در روستای بمرود درگذشت و همان جا به خاک سپرده شد. معرفی کامل او در کتب مختلفی از جمله الذریعه شیخ آقابزرگ تهرانی و ... آمده است.
***
همانطور که اشاره فرمودید کتاب "الذریعه الی تصانیف الشیعه" اثر مرحوم شیخ آقا بزرگ تهرانی،کاملترین و معتبر ترین منبع زندگینامه ای علمای شیعه است که به زبان عربی در دسترس میباشد.