سیاه چادر
سیاه چادر؛ دست بافته عشایر
سیاه چادر، به دست بافتهای بسیار ساده با موی بز جهت استفاده در سقف و دیوارهای چادر عشایر گفته میشود. عمده ماده مورد نیاز جهت بافت سیاه چادر موی بز است که از رنگ سیاه زاغ، سور و بور آن استفاده میشود.
تمامی مراحل پاکیزهسازی و ریسندگی نیز توسط مردان و زنان بومی به انجام میرسد. عمده محصول تولیدی این رشته تختههای سیاه چادر است که جهت تهیه چادر عشایری با اندازههای مختلف، تعدادی از آنها را به هم متصل میکنند.
این تختهها به طول تقریبی هشت تا ده متر و عرض یک متربافته شده و به صورت ساده و کاملاّ سیاه رنگ است. برخی افراد برای ایجاد تمایز بین سیاه چادر خود در حین بافت بر روی این تختهها با نخ سفید پنبهای نقشهای سادهای ایجاد میکنند.
ابزار مورد استفاده در سیاه چادربافی بسیار ساده و ابتدایی و شامل؛ دار افقی، شانه، دَستَک و پاکی است. در حال حاضر بافت سیاه چادر توسط ساکنین روستاهایی چون سِیدال و میغان در شهرستان نهبندان و طوایف عشایری شهرستانهای سربیشه، قاینات، سرایان و... صورت میپذیرد و از این طریق امرار معاش می کنند.
فضایی کاملا سنتی دارای چند عدد چوب محافظ که از داخل زیر چادر قرار می گیرد و از دیواره های بیرون به زمین میخ کوب می شود . کاملا ساده و اسان که در هر شرایط می توان ان را پابر جا و یا حمل نمود .
- ۹۸/۰۳/۲۶