پخت نان در اسفاد کهن
پخت نان در اسفاد قدیم
با سلام و احترام
پخت نان در اسفاد قدیم که توسط زنان خانه دار انجام می شد کاری بسیار سخت و دشوار بود وعوارض جسمی زیادی در پی داشت که هنوز تبعات آن در بین زنان اسفاد و مادر های مان وجود دارد ، از سردرد و میگرن ، کمردرد و پادرد به خاطر گرم و سرد شدن بدن و غیره .
به هر حال پخت نان با مراحل خاصی همراه بود که به طور اختصار به آن اشاره ممی شود :
1- تهیه هیزم از بیابان توسط مردان : هیزم طاغ ، اس کَم بُل ، تِ رِخ ، قَم بَ ری و کنده بنه و درختان .
2- تهیه خمیر : این کار چندین ساعت قبل با مخلوط کردن آرد با آب ولرم (شیر گرم ) انجام می شد و پس از اضافه کردن مایه خمیر قبلی که خشک بود ، در روی سفره تنور ،خمیر ورز داده می شد و چند ساعت می ماند تا ور بیاد یا آماسیده بشود. بعد خمیر از داخل تغار برداشته می شد و بصورت جداگانه به حالت گرد در می آمد و بر روی تخته تنور قرار می گرفت.

3- شاخ کردن تنور : شاخ کردن یا روشن کردن آتیش تنور توسط مادر و یا فرزندان با نظارت مادر انجام می شد و آنقدر این آتیش روشن می ماند که اول تنور در اثر حرارت سیاه می شد و بعد قرمز و و در نهایت سفید می شد و تنور آماده پختن نان می شد.

4- در این مرحله مادر دستش را با آستین تنوری ( اَس تی تنور ) می پوشاند و پس از خیس کردن دست و پاشیدن آب به محوطه تنور ، نانها را به دیوار تنور می چسباند.
حرارت دیواره تنور و آتیش های کف تنور، واقعا غیر قابل تحمل بود و گاهی وقتها بعضی خمیر ها از دیواره تنور بر می گشت و روی آتیش و زغالهای قرمز کف تنور می افتاد و سوخته و کلوچ می شد. برای جابجایی آتیش از کفگیر استفاده می کردند که از سوراخی که در پایین تنور به نام خول بود انجام می شد.
با هر تنور حدودا 30-20 نان پخته می شد و گاهی هم برای بچه ها خمیر های کوچکی به دیواره تنور می زدند که بسیار خوشکل و خوشمزه بود و نَ قووچ نام داشت.
پختن نان ارزنی ، جو ، قَ لِفی و چِل پَک نیز مرسوم بود. این نان ها روی تابه ( ته وه ) و چِل پک و ق لفی داخل قابلمه با روغن پخته می شد . برای خوشمزه کردن نان هم ، گاهی کنجد ، روغن ، بادیوون و جیج غاله و سیاه دانه به آن اضافه می کردند.
پختن نان همراه با لوازمی بود که حتی این لوازم در جهیزیه عروس نیز موجود بود : سفره تنور ، آستین تنوری ، تخته تنور ، آتیش کش و کفگیر و تشت .
از خدای متعال می خواهیم که دست های مهربان مادرانمان که بر آتش تنور تابید، تا نانی گرم و خوشمزه برایمان تهیه شود را از آتش جهنم محفوظ بدارد .
درود می فرستیم به همه مادران زحمت کش و مهربان اسفاد .
مرا گر دولت عالم ببخشند برابر با نگاه مادرم نیست
کریمی اسفاد
سلام وبلاگ جالب و پرمحتوایی دارید خدا قوت میگم بهتون، لذت بردیم واقعا
لطفا به وبسایت ما هم سر بزنید و نظراتتون رو به ما اعلام کنید